Atracții turistice

De la Satul Prunilor ajungeți cu ușurință la atracțiile turistice ale zonei. Urcați pe Vârful Omu, la Sfinx sau la Babele, explorați peșteri, vizitați biserici istorice, participați la sărbătoarea Satului Pietroșița pe 21 iulie.

Satul Pietroșița

Satul Pietroșița găzduiește cel mai mare muzeu de etnografie și folclor din județul Dâmbovița. Colecția profesorului Dumitru Ulieru a devenit acum loc de pelerinaj pentru iubitorii tradițiilor românești. Încăperile casei, monument de arhitectură ridicat în 1870, aparținând inițial lui Ghita Șerban Popescu, au fost decorate întocmai odinioară. Muzeul prezintă și interioare țărănești și reunește atât obiecte adunate de Dumitru Ulieru, cât și exponate specifice zonei, provenite din patrimoniul Complexului Național Muzeal ”Curtea DomneascăTârgoviște.

Babele și Sfinxul

Babele reprezintă formațiunea stâncoasă aflată pe Platoul Bucegi, în sudul Carpatilor. Este una dintre cele mai populare destinații turistice ale României, numita astfel datorită aspectului de ciupercă al stâncilor, rezultatul eroziunii și durității stratelor de rocă. Puteți ajunge la Babele cu telecabina din Bușteni sau urmând drumul de mașină. Dacă doriți mergeți în drumeție puteți urca prin Valea Jepilor sau puteți urmări linia crestei dinspre Piatra Arsă. În aceeași zonă se află și Sfinxul, o alta atracție turistică importantă, al carei nume se datorează aspectului rocilor. Sfinxul este o formațiune stâncoasă din Munții Bucegi, localizată la 10 minute de Babele. Având 8 m înălțime și 12 m lățime, forma de Sfinx este vizibilă numai dintr-un anumit unghi. La apus, în 21 noiembrie, Sfinxul are cel mai clar contur.

Castelul Peleș

Castelul Peleș este unul dintre cele mai frumoase castele ale Europei. Mergând în turul ghidat veți descoperi povesti nebănuite, despre sistemul timpuriu de aer condiționat sau momentul construcției, când castelul Peleș era singurul din Europa care avea lift. Veți afla cum minunatele oglinzi venețiene au fost duse din tren la castel, iar domnii vor fi sigur încântați de colecția de arme.

Castelul Bran

Situat lângă localitatea Bran și în imediata apropiere a Brasovului, Castelul Bran este monument national și un punct de reper al României. Fortăreață este situată la granița dintre Transilvania și Țara Românească, pe DN73. Cunoscut drept Castelul lui Dracula, este recunoscut reședință personajului principal din “Dracula” lui Bram Stoker. Castelul este acum un muzeu deschis vizitatorilor, cu colecții de artă și mobilier aparținând Reginei Măria; poate fi vizitat individual sau în tururi ghidate. La poalele dealului există și un mic muzeu în aer liber, cu structuri tradiționale țărănești.

Cheile Ialomiței

Cheile Ialomiței reprezintă unul dintre reperele peisagistice ale Munților Bucegi. Muntele este săpat de formațiuni spectaculoase, iar cheile pe care Ialomița le formează (Peșterii Urșilor, Tătarului, Zănoagei) oferă peisaje spectaculoase, cu plante rare pentru acest areal. Dintre peșterile de pe Valea Ialomiței, cea mai cunoscută este Peștera Ialomiței. Aflate la o altitudine de 1660 m, Cheile și Peștera Ialomiței fac parte din rezervația naturală din Munții Bucegi – Horoabei – Urșilor.

Târgoviște

Cunoscut ca vechea cetate de scaun, orașul și-a căpătat renumele încă din secolul al XIV-lea, când cavalerul cruciat Johann Schiltberger îl menționează într-unul din jurnalele lui de călătorie. De numele orașului se leagă multe alte momente de cotitura istorica pentru Romania, printre care mult-amintită capturare a soților Elena și Nicolae Ceaușescu din 1989. Toate acestea nu au împiedicat orașul devină un centru cultural și economic important de pe harta Munteniei.

Vârful Omu

Unul dintre cele mai cunoscute puncte turistice destinate pasionaților de drumeții, Vârful Omu este clasat pe locul 11 în topul vârfurilor muntoase din România. Fiind situat pe Bucegi, acesta reprezintă cel mai înalt punct al masivului. Are o altitudine de 2.505 metri, astfel măreția lui și a Crucii Eroilor domnesc de pe creasta Pietrei Craiului și chiar și de pe Valea Prahovei.